Max de Corte

De wereldproblematiek lijkt te groot en ver weg. Lokaal iets doen is concreet en haalbaar.”

Het was zeven jaar geleden dat Max voor het eerst met voedselbossen in aanraking kwam. Vanuit permacultuur, via moestuinieren specialiseerde hij zich in voedselbossen. “Steeds meer richting low input, high output. De efficiëntie en de winwin-situaties die je daarmee creëert spreekt mij erg aan”.

Net vader geworden, besloot hij om iets anders te gaan doen dan de kantoorbaan waar hij niet meer achter stond. “Ik was al met voeding bezig, at grotendeels vegetarisch, dus het eerste project was een buurtmoestuin beginnen.” Hij deed daarnaast onderzoek naar geldloze economie, verdiepte zich in permacultuur en werd gevraagd voor de eerste groene en sociale klussen onder zijn nieuwe bedrijfsnaam ‘Moestuinman’. Tegenwoordig voert hij de meeste klussen uit met een opgebouwd netwerk van experts en gelijkgestemden. Max werkt als coördinator op de Rotterdamse Voedseltuin, waar samen met vrijwilligers groenten worden geteeld voor de Voedselbank.– Hij is veel bezig met educatie en geeft zelf lezingen, lessen en cursussen in voedselbossen, moestuinieren en permacultuur. Max ziet veel kansen in voedselbossen, zowel qua idealen als zakelijk. Sowieso zijn die twee werelden bij hem niet te onderscheiden. “Ik streef ernaar in elke relatie van mens tot mens samen te werken, ook zakelijk.

Max beheert een serie grotere en kleinere voedselbossen, waaronder verschillende plekken in Kralingen, een terrein in Schiebroek en een shiitake kwekerij bij Trompenburg Tuinen & Arboretum. Hij is oprichter van het Rotterdams Forest Garden Netwerk om verandering in de samenleving te brengen. ‘Door kleinschalig te werken, grote invloed uitoefenen’, dat is zijn motto. En dan kan het uiteindelijke niveau en resultaat niet hoog genoeg zijn. Samen kun je veel meer bereiken dan je denkt, daarvan is Max overtuigd.