Bastiaan Rooduijn

“Een voedselbos stelt je ertoe in staat jezelf en je omgeving zowel lichamelijk als geestelijk te voeden.”

Al op vroege leeftijd was Bastiaan gebiologeerd door het leven op aarde. Het leren begrijpen van wat planten, dieren en mensen beweegt, is wat hem zelf beweegt. Via zijn studie Biologie en Natuurbeheer kwam hij in aanraking met de kwetsbaarheid maar ook de veerkracht van natuurlijke ecosystemen.

Zo deed hij onder meer onderzoek naar de biodiversiteit van planten in de forest gardens in Mexico. Hij liet zich rijkelijk inspireren door de lokale en dikwijls eeuwenoude kennis en inzichten. “Door het zorgvuldig observeren, over vele generaties, van het bos in de directe omgeving, is men tot een systeem gekomen dat met de kracht van de natuur meegroeit, en niet er tegen in”. Tegelijkertijd leerde hij hoe schrikbarend de omgeving van deze rijke bostuinen aan het veranderen is door een vorm van landbouw die daar recht tegenover staat. Dit paradoxale beeld vormde de kickstart van een carrière volledig gericht op herstellende boslandbouw, goed voor de mens en het hele ecosysteem waar hij onderdeel vanuit maakt.

Bij Rich Forests werkte hij aan een kosten-baten model van voedselbosbouw, waarvoor hij gegevens verzamelde van Nederlandse voedselbossen, waaronder Voedselbos Vlaardingen. Zo leerde hij het team van RFGN kennen, waaruit een groeiende samenwerking ontstond die voor Bastiaan tevens het begin was van zijn eigen onderneming, ‘Natvise’.

Inmiddels ontwerpt en onderhoudt hij samen met Max de Corte eetbare siertuinen en voedselbossen in omgeving Rotterdam, maar hij heeft ook diverse eigen projecten, onder andere in Amsterdam, Brabant en Costa Rica. Verder geeft hij steeds vaker workshops en houdt hij zich bezig met onderzoek en monitoring naar alle aspecten van het voedselbos. Zijn meerwaarde ligt in de combinatie van een academisch denkniveau, een diepgaande kennis van planten en ecosystemen en een nauwelijks in te houden enthousiasme voor alles wat leeft.

“Het dominante denkbeeld in de landbouw gaat er vanuit dat we het zelf beter kunnen dan een samenspel van organismen dat zich over miljarden jaren heeft ontwikkeld en waar we nog maar het topje van de ijsberg van zien. Voedselbossen spelen juist in op dit samenspel en zijn daardoor een uitstekend medium om mensen weer inzicht te geven over hoe bijzonder het leven op aarde is en hoezeer wij daar afhankelijk en onlosmakelijk onderdeel van zijn. Het werken met voedselbossen stelt me ertoe in staat mezelf en mijn omgeving zowel lichamelijk als geestelijk te voeden”.