De Amazone: door de mens gecultiveerd voedselbos

Het oeroude regenwoud van de Amazone lijkt het summum van ongerepte natuur. Maar er groeien veel meer gecultiveerde gewassen dat gedacht en het ‘ongerepte’ woud blijkt voor een groot deel door de mens gevormd. Een mooi voorbeeld van onze oeroude relatie met voedselbosbouw.  

Juist op een plek die geldt als een baken van biodiversiteit en oernatuur, heeft de mens dus een belangrijke constructieve rol gespeeld. Dat bewees een grootschalig onderzoek naar de aanwezigheid van gecultiveerde gewassen in het stroomgebied van de Amazone, dat onderzoekers van onder meer de universiteit van Wageningen vorig jaar publiceerden. De wisselwerking tussen mens en natuur, is in dit oeroude regenwoud veel groter dan je zou denken.

Voedselbossen zijn in Nederland pas relatief kort in de belangstelling, en kunnen makkelijk bestempeld worden als hype. Inderdaad, we hebben in de Nederlandse landbouw nog niet eerder op een dergelijke manier naar bomen gekeken. Maar wereldwijd gezien hebben voedselbossen een cruciale rol gespeeld in onze landbouwgeschiedenis, groter dan we over het algemeen herinneren.

De onderzoekers concluderen dat de tegenwoordige populatie bomen in het Amazone-gebied voor een belangrijk deel voorkomt uit een lange historie van domesticeren en cultiveren, door Amazone-volkeren die er woonden.

De bevindingen bewijzen dat voedselbosbouw onlosmakelijk deel is geweest van de oorsprong van de mens.  Misschien niet in het jonge Nederland, maar wel in de oeroude tropische streken. Wie sprak er over een hype?

Lees hier meer over het onderzoek. Of bekijk de originele publicatie in wetenschappelijk tijdschrift Science.

–> Foto: Ludo Raedts, via Flickr.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *